Christmas 2018
toucan team

Marine Station

Client

Plymouth University

Project

Education Timeline Interior Graphics

Overview

Plymouth University's Marine Station building is a multi-million pound teaching and research facility that allows students to access the ocean - whether above or beneath the waves. The two-storey building is located right on Plymouth's waterfront at Coxside, and has state-of-the-art laboratories and aquaria where students can analyse samples they have collected from the sea. In addition, the Marine Station serves as the base for the University’s research vessel Falcon Spirit. Its fully-equipped SCUBA diving facilities enable students to learn the skills needed to become scientific divers, it is also a professional diving training centre for scientists at organisations such as the British Antarctic Survey.

Professor Kevin Jones, Dean of the Faculty of Science and Environment, says “The Marine Station is a tremendous asset for our Faculty, the University, and the city as well, and we’re very excited to see how its facilities will be enjoyed by a range of users – our students, our community partners, and our staff, who will be able to use it as a shore-side base of operation.”

Synopsis

The rich maritime history of the area immediately around Coxside and Teat's Hill provided the inspiration for the development of an engaging historic timeline which was created to fit along a 7 metre corridor leading from the main communal space to the large balcony area over-looking the waters edge. Maritime academic, Paul Wright, undertook all the research required for the timeline which spans from pre-history to the present day!

Careful consideration was given to the overall graphic approach which was designed with a 'lightness of touch' to sit well with the aesthetic qualities of the architecture. The graphics are informative, but not over-bearing and enhance the space without over-powering it. A series of large bespoke linear illustrations were created to create visual interest and break up the timeline into digestible segments. The timeline has an area reserved for 'the now' - a place where latest marine research can be displayed - ensuring the graphics remain alive and vibrant.